مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه آزاد اسلامي استان چهارمحال و بختياري لازمه تحقق شعار «توليد؛ پشتيبانيها، مانعزداييها» را شناسايي و رفع موانع توليد با مطالبهگري و تشکيل حلقههاي علمي در دانشگاهها دانست.
گروه استانهاي خبرگزاري آنا، شهرکرد؛ پس از نامگذاري سالهاي گذشته با عنوان «اقتصاد مقاومتي؛ اقدام و عمل»، «اقتصاد مقاومتي توليد-اشتغال»، «حمايت از کالاي ايراني»، «رونق توليد» و «جهش توليد»، مقام معظم رهبري براي سال 1400 نام «توليد، پشتيبانيها، مانعزداييها» را انتخاب کردند.
دانشگاه آزاد اسلامي در اين راستا رسالت بسيار سنگيني دارد و بهعنوان نهاد نخبهپرور بايد سهم بيشتري در تحقق شعار سال داشته باشد، کما اينکه در سالهاي قبل هم با توليدات علمي پژوهشي و اختراع مخترعان خود بهخوبي توانسته نقش خود را ايفا کند. امسال هم دکتر محمدمهدي طهرانچي رئيس دانشگاه آزاد اسلامي در پيام نوروزي خود تأکيد کرد که دانشگاه آزاد اسلامي در راستاي تحقق شعار سال جديد که از سوي رهبر معظم انقلاب «توليد؛ پشتيبانيها، مانعزداييها» نامگذاري شده از همه ظرفيتها و توانمنديهاي خود بهره ميگيرد تا برنامه ها و اهداف بر اين اساس تنظيم و اجرا شود.
حال در سال «توليد؛ پشتيبانيها، مانعزداييها» دانشگاه آزاد اسلامي بهخصوص واحدهاي اين دانشگاه در استانها بايد با کسب تجربه بيشتر از سالهاي گذشته و به ميدان آوردن تمام ظرفيتهاي توليد علاوه بر اشتغالزايي دانشجويان توأم با تحصيل يا همان طرح پويش علاوه بر ايجاد شغل تکان اساسي به حوزه توليد بدهند و در راستاي رونق، جهش و مانعزداييها از توليد حرکت کنند.
خبرنگار آنا به همين مناسبت و بهمنظور بررسي نقش و جايگاه دانشگاه، اهداف، برنامهها و مأموريتهاي دانشگاهها در راستاي تحقق شعار سال 1400 با حجتالاسلام رضا قاسمينژاد مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه آزاد اسلامي استان چهارمحال و بختياري گفتوگو کرده است که مشروح آن را ميخوانيد.
آنا: با توجه به شعار «توليد؛ پشتيبانيها، مانعزداييها» نقش و جايگاه دانشگاه در تحقق اين هدف را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
دکتر قاسمينژاد: با توجه به جايگاه واقعي دانشگاه که حلال مسائل کشور است، يکي از رسالتهاي اصلي دانشگاه اين است که بتواند مسائل جامعه را در ابعاد و عرصههاي مختلف، از عرصههاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي تا عرصههاي اقتصادي ايران شناسايي و حل کند؛ بنابراين در بحث توليد که پايه اصلي اقتصاد جامعه است، دانشگاه بهعنوان يکي از مهمترين منابع و مهمترين مراکزي که بايد در راستاي اقتصاد جامعه کارهاي تئوري و عملي انجام بدهد، بايد با توجه بيشتر به اين موضوع از چند جهت نقشآفريني کند، جهت نخست بهصورت تحقيقات و پژوهشهايي در حوزه توليد و بحث شناسايي موانع توليد در جامعه است که دانشگاه بايد در اين زمينه گامهاي اساسي بردارد. دانشگاه بايد پژوهشگران، استادان و دانشجويان نخبه را وارد اين عرصه کرده و حمايتهاي لازم از نخبگان انجام دهد تا اين نخبگان موانع را شناسايي کنند.
در مرحله دوم، نقش اساسي دانشگاه مرتبط با حلقههاي علمي متشکل از استادان و دانشجويان است تا راهحلهاي مناسب و عملياتي ارائه دهند. حلقههاي علمي بايد در عرصه توليد همه موانع را با تحقيق و پژوهش حسابشده و ميداني استخراج کنند و راهکارهاي مناسب براي رفع اين موانع ارائه دهند. مرحله سوم هم مطالبهگري است، به اين معني که وقتي دانشگاه اين تلاش را در راستاي دو جهت بهصورت موفقيتآميز انجام داد، مرحله سوم مطالبهگري است. در واقع از مراجعي که ميتوانند اين موانع شناساييشده و راهکارهايي را که براي اين موانع ارائه شده است، عملياتي کنند مطالبهگري شود تا بتوانند موضوع موانع و پشتيبانيها را پيگيري و رفع کنند و توليد رونق بگيرد.
آنا: دانشگاه چگونه ميتواند پشتيبان بخش توليد کشور و رفع موانع در اين مسير باشد؟
دکتر قاسمينژاد: يکي از مهمترين مؤلفههاي توليد، داشتن تخصص و علم کافي در آن عرصه توليدي است. عرصههاي کشاورزي، دامداري، گياهان دارويي و ... نيازمند تخصص و علم کافي هستند؛ چراکه بدون علم و دادههاي علمي نميتوان توليد موفقي داشت؛ بنابراين دانشگاه ميتواند با پشتيباني علمي و آموزشهاي لازم به مشاغل مختلف که قرار است توليدکننده باشند، حمايت و پشتيباني خوبي در عرصه توليد داشته باشد.
آنا: دکتر طهرانچي در راستاي تحقق شعار سال جديد بر استفاده از همه ظرفيتها و توانمنديهاي دانشگاه تأکيد کرد تا برنامهها و اهداف بر اين اساس تنظيم و اجرا شود، ظرفيت و توانمندي واحد متبوع خود را در اين راستا چه ميدانيد؟
دکتر قاسمينژاد: دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد هم استادان و متخصصان بسيار خوبي در اختيار دارد و هم نيروي انساني با تجربهاي در بعضي از بخشهاي اين دانشگاه وجود دارد و هم امکانات خوبي در عرصههاي کشاورزي، باغداري، گياهان دارويي، دامپزشکي و دامداري دارد که ميتواند در استان نقش مهم و اثرگذاري در راستاي رفع موانع و پشتيباني در توليد داشته باشد؛ بنابراين هم از نظر نرمافزاري و هم از نظر سختافزاري، دانشگاه آزاد اسلامي استان چهارمحال و بختياري ظرفيتها و توانمنديهاي خوبي را دارد.
لازم است کميتهاي تشکيل شود تا با توجه به اينکه دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد بزرگترين مجموعه آموزشي در استان است و بيشترين عضو هيئت علمي، دانشجو و اثرگذاري را دارد و حتي در روستاهاي خيلي دورافتاده هم دانشجوي در حال تحصيل دارد، نيروهاي جهادي تعيين و شناسايي شوند و نظر آنها شنيده شود و پس از اينکه ديدگاهها و نظرها اخذ شد، جلسهاي با مسئولان استان چهارمحال و بختياري تشکيل شود و در اين جلسه موضوع توليد و رفع موانع توليد را مطرح کنند تا نقش دانشگاه در اين زمينه کاملاً مشخص شود.
آنا: در تحقق شعار جهش توليد چهقدر موفق بوديم؟
دکتر قاسمينژاد: در جهش توليد موفقيتآميز عمل نکرديم، اگر بخواهيم موضوعي را ارزيابي کنيم ابتدا بايد ببينيم در ميدان عمل چه اتفاقي افتاده است، آيا امسال با سال گذشته تفاوتي کرده است يا خير؟ در بحث توليد و جهش توليد، اقدام خاصي صورت نگرفته است و دليل اصلي آن اين است که واقعاً به اين مسئله خوب پرداخته نشد. ميتوان گفت تا حدودي بحران کرونا اين موضوع را تحت تأثير خود قرار داد و عملاً تمرکز روي جهش توليد از بين رفت و در نتيجه بهصورت مطالبه مطرح نشد، جهش توليد مطالبه مقام معظم رهبري بود؛ اما اين مطالبه با توجه به شرايط موجود جامعه و نبود عزم جدي در مسئولان نتايج قابل لمسي دربر نداشت. برخي از بخشها که نيروهاي جهادي داشتند تا حدودي جهش توليد اتفاق افتاد؛ اما در تمام ابعاد زندگي مردم اين جهش را شاهد نبوديم.
آنا: و سخن پاياني ...
دکتر قاسمينژاد: شعار سال نشان ميدهد که موضوع اقتصاد چهقدر مورد تأکيد مقام معظم رهبري است و نشان ميدهد که رهبر انقلاب هرگاه موضوعي را مکرر اعلام ميکنند، بهطور قطع از موضوعات اساسي جامعه خواهد بود؛ بنابراين موضوع اقتصاد بايد سروسامان بگيرد؛ چراکه جزء نيازهاي اساسي جامعه است. اين موضوع آنقدر اهميت داشته که مقام معظم رهبري خود به ميدان آمده است. بحث اقتصاد و توليد چند سال است که از زبان رهبر انقلاب تکرار ميشود، نتيجه اينکه رهبري مشکل جامعه امروزي را بحث اقتصاد و توليد ميداند؛ پس ميطلبد که همه مردم و مسئولان امسال براي تحقق اين موضوع تلاش کنند.
رکن نخست در اين راستا، سياست و قانونگذاري است. قوانين حمايت از توليدکنندگان، قوانين نادرستي هستند. اين قوانين توليدکننده و سرمايهگذار را به خطر مياندازد؛ اکنون متأسفانه با اين سيستم موجود، تأمين نياز مالي سرمايهگذاران از طريق بانکها انجام ميشود و نهتنها توليدکنندگان را حمايت نميکنند؛ بلکه مانع کار آنها ميشوند؛ چراکه خود بانکها سرمايهگذار شدهاند و تا زماني که بانکها سرمايهگذار هستند، توليدکنندگان ضعيف و ضعيفتر ميشوند؛ بنابراين بايد امنيت توليدکنندگان در قوانين حاکم باشد و توليدکننده تأمين مالي شود.
قوانين و سياستگذاريها بايد در زمينه توليد اصلاح شوند، بايد شعارمان در بحث قوانين و سياستگذاريها واقعاً تبديل به عمل شود. فقط شعار ندهيم که از توليدکننده حمايت ميکنيم؛ بلکه بايد با تمام تلاش کاري کنيم که قوانين گرهاي از مشکلات توليدکنندگان باز کند، نه اينکه توليدکننده را از ادامه کار منصرف کند. کميت توليد بايد تأمين شود. حمايت از توليدکننده بايد اتفاق بيفتد. حمايت از توليدکننده اين است که توليدکننده امنيت داشته باشد و اطمينان داشته باشد که توليدش به مصرف رسيده و عرضه شود. يعني نبايد دغدغه عرضه توليد داشته باشد.
بازار بايد آمادگي و کشش براي عرضه توليدکنندگان داشته باشد؛ بنابراين بايد حمايت از توليد داخل با بستن ورودي کالاهاي خارجي صورت بگيرد. همچنين بايد رقابت صحيح در بحث سياست و قانونگذاري اتفاق بيفتد، بخشي از اين اقدامات در مجلس شوراي اسلامي انجام خواهد شد و بخشي از آن هم با دولت است. قوانين بايد به سمتي سوق داده شوند که رقابت بين توليدکنندگان رقابتي سالم باشد. اگر رقابت سالم اتفاق افتاد کيفيت کالا هم بالا ميرود. کيفيت کالا وقتي بالا رفت، تقاضا هم بيشتر ميشود. فرايند توليد در کشور بايد فرايند درست و سالمي باشد و ما را به جايي برساند که هم توليدکننده و هم مصرفکننده رضايت کامل داشته باشند.