دکتر مهدي رئيسي از توليد مکملهاي طبيعي بهمنظور ارتقاي آبزيپروري در مرکز تحقيقات شيلات دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد خبر داد و افزود: فعاليتهاي اين مرکز در راستاي رفع نياز مزارع پرورش ماهي و بخش خصوصي بوده و در اين راستا قراردادهايي بين دانشگاه و بخش خصوصي منعقد شده است.
استادتمام دانشگاه آزاد شهرکرد تبيين کرد: فعاليتهاي دانشگاه در مرکز تحقيقات شيلات بر دو محور کمک به مزارع پرورش ماهي در راستاي پيشگيري از بيماري و توليد و ترويج استفاده از ترکيبات طبيعي به جاي آنتيبيوتيکها استوار بوده است.
رئيس مرکز تحقيقات شيلات دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد توضيح داد: سالهاي گذشته، پرورش ماهي در ايران رشد چشمگيري داشته است. اين مسئله بهدليل نياز روزافزون به غذا و با توجه به خواص غذايي منحصربهفرد ماهيان کاملاً منطقي و توجيهپذير است. اگرچه افزايش واحدهاي پرورش ماهي منجر به افزايش وقوع بيماريهاي عفوني و در نتيجه خسارات اقتصادي شده و اين مسئله امنيت غذايي را نيز مورد تهديد قرار داده است.
اين استاد دانشگاه يادآور شد: چند سال گذشته مرکز تحقيقات در راستاي استفاده از ترکيبات طبيعي به جاي ترکيبات شيميايي و آنتيبيوتيکها گام برداشته است. حاصل اين تلاش توليد مکملهايي با منشأ گياهي بوده است که اکنون در برخي مزارع پرورش ماهي استفاده ميشوند.
دکتر رئيسي اضافه کرد: اين مکملها قادرند بهواسطه داشتن ترکيبات آلکالوئيدي، ميزان رشد و سيستم ايمني ماهي را از مسيرهاي مختلف ارتقا دهند. اين موضوع در زمان مواجهه با بيماري منجر به عدم ابتلا و يا کاهش شدت بيماري ميشود. بهويژه در شرايط فعلي که مزارع پرورش قزلآلا با کمآبي شديد مواجه شدهاند و مجبورند به دفعات از آب استفاده کنند.
رئيس مرکز تحقيقات شيلات دانشگاه آزاد شهرکرد بيان کرد: استفاده چندباره از آب، امکان مواجهه با ميکروارگانيسمها و در نتيجه احتمال بيماري را افزايش ميدهد؛ بنابراين استفاده از اين ترکيب ميتواند سيستم ايمني را در حالت آمادهباش نگه دارد. ميزان افزايش رشد ماهي در نتيجه مصرف محرک رشد، بسته به سن ماهي تا ۱۵ درصد نيز ميرسد.
وي تأکيد کرد: مزيت ديگر ترکيب توليدشده توسط مرکز اين است که باقيمانده و عوارض جانبي ندارد و در صورتي که با دُز مناسب مصرف شود بهواسطه پيشگيري از بيماري، نياز به مصرف آنتيبيوتيک کاهش خواهد يافت. کاهش باقيماندههاي آنتيبيوتيکي در ماهي بر سلامت مصرفکنندگان نيز تأثير زيادي خواهد داشت.
استادتمام دانشگاه آزاد شهرکرد يادآور شد: ترکيب ديگري که در حال توليد است، نوعي رنگدانه جلبکي با نام آستاگزانتين است که نوع آنتياکسيدان بسيار قوي بوده و علاوهبر مصارف انساني در خوراک ماهي موجب رنگدهي به گوشت ميشود و ارزش افزوده بههمراه دارد.
دکتر رئيسي ادامه داد: در ماهيان زينتي نيز اين ترکيب ميتواند رنگ بدن ماهي را بسيار زيباتر کند و ارزش آن را افزايش دهد. اين آنتياکسيدان در کنار ترکيباتي که ذکر شده ميتوانند به سلامت ماهيان کمک کنند.
استاد تماموقت گروه دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي شهرکرد گفت: توجه به محيط زيست بهمنظور دستيابي به يک توليد پايدار کاملاً حياتي است و اين مسئله همواره در وبينارها و کلاسهاي آموزشي که براي پرورشدهندگان ماهي و کارشناسان شيلات برگزار ميکنم، مورد تأکيد قرار گرفته است و ترکيب آستاگزانتين نيز در همين راستا ساخته شده است.