گروه استانهاي خبرگزاري آنا- احسان عربي مفرد؛ انجمن علمي دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد سال ۱۳۹۷ نخستين مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش وابسته به اين دانشگاه را با مجوز رسمي از سازمان حفاظت محيط زيست استان چهارمحال و بختياري ايجاد کرد.
اعضاي انجمن علمي دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد در اين حدود سه سال بسياري از گونههاي مهم جانوري را بعد از درمان و بازپروري توسط کارگروه حيات وحش اين انجمن به طبيعت بازگرداندند.
بيشتر بخوانيد:
درمان و بازپروري گونههاي مهم در مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش
راهاندازي بخش بازتواني و مراقبتهاي پزشکي حيات وحش در دانشگاه آزاد شهرکرد
خبرنگار خبرگزاري آنا بهمنظور بررسي و تشريح دستاوردها، فعاليتها، مأموريتها، محورهاي کاري و اهداف مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد با فربد خاکپور اينترن دکتري عمومي دامپزشکي، رئيس کارگروه حيات وحش انجمن علمي دانشجويان دامپزشکي واحد شهرکرد و مسئول اين مرکز گفتگو کرده است که با هم ميخوانيم.
آنا: چه عامل يا عواملي باعث شد که مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش در دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد بهوجود بيايد؟
خاکپور: از همان ابتداي ورودم به دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد در سال ۹۴ بهدنبال ايجاد هويت مستقل و مشخص براي دامپزشکي حيات وحش در اين دانشکده بودم.
با توجه به اينکه دامپزشکي حيات وحش يک شاخه تخصصي کاملاً مستقل و مجزا در علم دامپزشکي است، پرداختن به اين شاخه گسترده نيازمند ايجاد پايههاي اوليه آن در دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد بود.
آنا: کار راهاندازي مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش چگونه و از کجا آغاز شد؟
خاکپور: اين مهم را ابتدا با ايجاد کارگروه حيات وحش و حيوانات خانگي خاص در انجمن علمي دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد آغاز کردم و با برگزاري نخستين کارگاههاي دامپزشکي حيات وحش در تاريخ اين دانشگاه و دانشگاههاي استان چهارمحال و بختياري ادامه پيدا کرد.
در نتيجه طي چند سال پايههاي اوليه اين شاخه در دانشکده دامپزشکي ايجاد شد؛ اما همچنان هيچ هويت مستقل و مشخصي براي دامپزشکي حيات وحش در کلينيکهاي اين دانشکده وجود نداشت.
آنا: و براي ايجاد اين هويت چه کرديد؟
خاکپور: با توجه به اينکه هرگونه فعاليت امدادي و درماني براي حيات وحش نيازمند اخذ مجوز از متولي حيات وحش کشور يعني سازمان حفاظت محيط زيست است و از آنجايي که فعاليت مداوم و ادامهدار در اين حيطه نيازمند ايجاد ارتباط مستقيم بين اداره کل محيط زيست استان و دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد بود، سال ۹۷ براي دريافت مجوز راهاندازي بخش «بازتواني و مراقبتهاي پزشکي حيات وحش» در بيمارستان دانشکده دامپزشکي دانشگاه اقدام شد.
پيگيريها و هماهنگيهاي لازم را هم از سوي رئيس دانشکده دامپزشکي و مدير گروه دامپزشکي دانشگاه و هم از سوي معاون محيط طبيعي و مديريت اداره نظارت بر امور حيات وحش اداره کل محيط زيست استان چهارمحال و بختياري به نتيجه رسانديم و پس از انجام بازديدهاي لازم از طرف کارشناسان اداره کل محيط زيست استان از بيمارستان شهرکيان و فراهم آوردن تمهيدات مورد نياز براي بخش بستري حيات وحش در بيمارستان دامپزشکي شهرکيان در نهايت مجوز گشايش بخش درمان و بازتواني حيات وحش براي دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي شهرکرد صادر و از همان ماه نخست ارجاع گونههاي مختلف حيات وحش در معرض تهديد ملي و جهاني از نقاط مختلف استان به اين بخش درماني آغاز شد.
آنا: با آغاز کار بخش حيات وحش در بيمارستان دامپزشکي چه گونههايي براي تشخيص و درمان به شما ارجاع داده شد؟
خاکپور: از ابتداي آغاز کار بخش حيات وحش در بيمارستان دامپزشکي دانشگاه، طيف وسيعي از گونههاي ارزشمند حيات وحش منطقه از استان چهارمحال و بختياري و ساير استانهاي مجاور براي اقدامات تشخيصي و درماني به ما تحويل داده شدند که از بين آنها ميتوان طيف وسيعي از پرندگان شکاري از هر سه راسته شاهينسانان، قوشسانان و جغدسانان را نام برد.
گونههاي در خطر انقراض ملي و جهاني مانند بالابان، عقاب استپي و شاهين پشتگردن سرخ نيز بين اين گونههاي ارزشمند حيات وحش ديده ميشدند. بين ساير پرندگان وحشي ارزشمند و در معرض تهديدي که براي درمان ارجاع شدند هم ميتوان به هوبره آسيايي، فلامينگوي بزرگ و زنگولهبال را نام برد که بسياري از اين گونهها نخستين موارد رکورد و گزارش حضورشان در استان چهارمحال و بختياري بوده است.
طيف گستردهاي از پستانداران و خزندگان از راستهها و خانوادههاي مختلف نيز تحت درمان و بازپروري قرار گرفتند که از بين آنها ميتوان روباه شني، کل و بز وحشي، سمور سنگي، قوچ و ميش وحشي اصفهان (زيرگونه اختصاصي ايران)، لاکپشت مهميزدار، خارپشتهاي گوناگون، سنجاب ايراني و بسياري ديگر از گونههاي حيات وحش منطقه را نام برد.
آنا: درباره نحوه رهاسازي بعد از درمان توضيح ميدهيد؟
خاکپور: بين اين تعداد انبوه از گونههاي حيات وحش آسيبديده، درصد قابل توجهي از آنها پس از درمان و بازپروري در زيستگاههاي طبيعيشان رهاسازي شدند که گزارش و خبر رهاسازي آنها از سايت رسمي اداره کل حفاظت محيط زيست چهارمحال و بختياري منتشر شده و در خبرگزاريهاي مختلف کشور بازتاب پيدا کردهاند.
ازجمله مناطقي که حيات وحش درمانشده را در آنها رهاسازي کرديم، ميتوان پارک ملي و منطقه حفاظت شده تنگ صياد، تالاب گندمان، منطقه حفاظتشده قيصري، تالاب بينالمللي چغاخور در استان چهارمحال و بختياري را ذکر کرد.
پارک ملي و پناهگاه حيات وحش کلاهقاضي، پارک ملي و پناهگاه حيات وحش قميشلو و منطقه حفاظت شده ديمه در ساير استانهاي مجاور نيز محل يافت گونهها، مسير مهاجرت آنها و ساير معيارهاي علمي رهاسازي بوده است.
آنا: مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش دانشگاه آزاد اسلامي شهرکرد غير از فعاليتهاي ارزشمندي که برشمرديد چه دستاوردهايي داشته است؟
خاکپور: از دستاوردهاي بخش حيات وحش ميتوان پخش يک گزارش خبري از صداوسيماي استان چهارمحال و بختياري درباره اهميت و پروسه درمان، بازپروري و رهاسازي حيات وحش آسيبديده با محور يک لاکپشت مهميزدار آسيبديده و درمانشده و آماده رهاسازي در بيمارستان حيات وحش دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد شهرکرد را ذکر کرد.
تهيه و پخش يک برنامه مستند درباره اهميت حفاظت از سنجاب ايراني و مبارزه با صيد و تجارت غيرقانوني آنها از صداوسيماي استان با محور يک سنجاب ايراني بالغ نجاتيافته از تجارت سياه حيات وحش در بيمارستان دامپزشکي دانشکده واحد شهرکرد نيز ديگر دستاورد مرکز قرنطينه و بازپروري حيات وحش واحد شهرکرد است.
در اين چند سال در مجموعه دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي شهرکرد تلاشهاي بسياري کرديم تا دامپزشکي حيات وحش به جايگاه و شرايطي که شايسته است، دست يابد تا بتواند دردي از دردهاي حيات وحش ارزشمند و منحصربهفرد استان چهارمحال و بختياري، کوهستان زاگرس و منطقه را بهبود بخشد و کمکي براي حفاظت از تنوع زيستي بيمانند ايران باشد.
آنا: و کلام آخر...
خاکپور: اميد است که در آينده و در نبود دانشجويان علاقهمند و فعال کنوني همچنان مسيري که بنيان نهاديم توسط دانشجويان آينده دانشکده دامپزشکي دانشگاه آزاد اسلامي واحد شهرکرد ادامه يابد و روز به روز و سال به سال شاهد پيشرفت هرچه بيشتر علم دامپزشکي حيات وحش در دانشکده باشيم تا اين دانشگاه بتواند بيش از پيش به مبدأ و منشأ ظهور دامپزشکان حيات وحش آينده استان چهارمحال و بختياري و ايران تبديل شود.
انتهاي پيام/۴۰۶۲/